Bossche bol

Bossche bol

De Bossche bol, een heerlijke delicatesse voor liefhebbers van chocolade, om je vingers bij af te likken. Hier duiken we dieper in op de oorsprong, het eten, de mogelijkheid om ze zelf te maken, de verschillen met moorkoppen, de producten die erin zitten, de calorieën, de houdbaarheid, de prijs en waar je de echte Bossche bollen kunt vinden. Ontdek meer over deze smaakvolle lekkernij uit 's-Hertogenbosch.

Waar komt de Bossche bol vandaan?

De Bossche bol komt oorspronkelijk uit 's-Hertogenbosch, een charmante stad in Nederland. Deze chocolade soes vindt zijn oorsprong in de bakkerij van de getalenteerde banketbakker Jan de Groot, die een vestiging heeft in deze stad. De geschiedenis van de Bossche bol begon in deze bakkerij, waar het ambacht van het bakken van deze heerlijke traktatie, maar natuurlijk ook andere producten, zich verspreidde. De Bosschenaren en andere Brabantse liefhebbers noemen de bol nog steeds liefkozend de 'Sjekladebol', een naam die terug gaat tot ver in de geschiedenis van de Bossche bol.

Hoe eet je een Bossche bol?

Een Bossche bol is bedoeld om met de handen te eten. De officiële manier om van deze lekkernij te smullen, is om hem ondersteboven te houden terwijl je er een hap uit neemt. Dit geeft je de perfecte balans tussen de krokante chocoladelaag aan de bovenkant en de romige slagroom binnenin. Als je echter de voorkeur geeft aan een wat nettere aanpak, kun je ook een mes en vork gebruiken.

Workshop Bossche bollen maken

Als je nog dieper in de wereld van de Bossche bol wilt duiken, is er goed nieuws! Bij DoeDenBosch kun je deelnemen aan een workshop waarbij je je eigen Bossche bol kunt maken en daarna natuurlijk opeten. Een geweldige kans om de kunst van het bereiden van deze lekkernij te ontdekken en je waardering ervoor te vergroten.

Bossche bol maken

Wat is het verschil tussen een Bossche bol en een moorkop?

Het belangrijkste verschil tussen een Bossche bol en een moorkop is de grootte. Een moorkop is over het algemeen kleiner dan een Bossche bol. Beide lekkernijen bestaan uit een romige vulling, maar de Bossche bol is vaak groter en heeft een dikkere laag gesmolten chocolade bovenop.

Bossche bol ingrediënten

De ingrediënten van een Bossche bol bestaan uit enkele heerlijke basisingrediënten, zoals eieren, melk, suiker en zout. De bol is gemaakt van luchtig deeg, dat wordt gebakken tot het knapperig is. Vervolgens wordt de bol gevuld met romige slagroom. De buitenkant wordt bedekt met gesmolten chocolade, die stolt tot een glanzende laag. Het exacte recept van de Bossche bol is echter goed bewaard gebleven en is een goed bewaard geheim.

Calorieën Bossche bol

Genieten van een Bossche bol is een ware traktatie voor de smaakpapillen, maar het is ook belangrijk om op de calorieën te letten. Een Bossche bol bevat natuurlijk chocolade en is gevuld met slagroom en bevat dus de nodige calorieën. Een grote Bossche bol bevat ongeveer 291 calorieën, terwijl een mini Bossche bol een iets lichtere optie biedt met ongeveer 169 calorieën. Houd dit in gedachten als je jezelf verwent met deze lekkernij.

Bossche bollen


Hoe lang kan je een Bossche bol bewaren?

Je kunt een Bossche bol enkele dagen in de koelkast bewaren als je hem niet meteen wilt opeten. Een handige tip is om de bol in te vriezen. Hierdoor blijft de Bossche bol langer houdbaar, en je kunt hem op elk gewenst moment ontdooien en genieten van de heerlijke smaken.

Wat kost een Bossche bol?

Een Bossche bol kost 2,90 euro, afhankelijk van waar je hem koopt en de grootte van de bol. Over het algemeen kun je verwachten dat een Bossche bol een redelijke prijs heeft, gezien de smaak en kwaliteit ervan. Er zijn ook mini Bossche bollen beschikbaar voor degenen die een kleinere of goedkopere traktatie wensen.


Waar zijn de echte Bossche bollen te koop?

Natuurlijk zijn de beste Bossche bollen te vinden bij Jan de Groot in 's Hertogenbosch, waar het allemaal begon. Deze authentieke bakkerij staat bekend om zijn heerlijke Bossche bollen en trekt fijnproevers van overal vandaan. Maar je hoeft niet per se naar 's Hertogenbosch te reizen om van dit gebak te genieten.


Je kunt ze op verschillende locaties in Nederland vinden, aangezien de populariteit van dit lekkers blijft groeien. Ga je naar Den Bosch en wil je ervan verzekerd zijn dat je deze lekkernij te pakken krijgt? Dan kun je bij bakkerij Jan de Groot je Bossche bollen en eventueel hun andere lekkere producten vooraf bestellen in hun webwinkel.

Bossche bol Den Bosch

Nieuwsbrief


Blijf maandelijks op de hoogte van onze aanbiedingen & acties

Zo beoordelen klanten ons

9.0
Moorddiner
"Heerlijk gegeten bij de eeterij. Echt goed! Het moordspel na het diner gespeeld onder begeleiding van Mats. Dat deed hij erg leuk! "
Mijn planning
Je planning is nog niet gevuld, maar je bent slechts enkele stappen verwijderd van een leuk uitje.

Bekijk onze uitjes