20 leukste Bezienswaardigheden in Den Bosch

Tijdens een bezoek aan het Brabantse Den Bosch haal je je hart op met prachtige bezienswaardigheden zoals het Design Museum Den Bosch en Museum Slager. Maar sla ook de Sint-Janskathedraal en Museum Het Zwanenbroedershuis niet over. En wil je Den Bosch op een andere manier leren kennen, maak dan een vaartocht over de Binnendieze. Wij zetten de leukste bezienswaardigheden Den Bosch én tips voor uitjes hoe je deze bezienswaardigheden het beste kunt verkennen voor je op een rij.

1. Sint-Janskathedraal

Een van de meest bekendste bezienswaardigheden Den Bosch - of misschien wel de bekendste - is de Sint-Janskathedraal. Beklim de 218 treden van deze kathedraal die tussen 1380 en 1520 is gebouwd en bewonder het prachtige uitzicht over Den Bosch. Bovenin vind je ook vele boogbeeldjes: unieke uit steen gehouwen figuren van dieren, monsters en mensen uit 1505 - 1520 die je in geen enkele andere kathedraal kunt vinden. 


De meeste van deze boogbeeldjes hebben een symbolische betekenis. Wil je alles te weten over de Sint-Janskathedraal, volg dan een rondleiding met een gids. Je start buiten en wandelt rondom de kerk alvorens je binnen nog veel meer interessante informatie krijgt. Of nóg leuker, combineer deze rondleiding met ons arrangement Rondleiding Sint Jan - Bossche bollen workshop - Vaartocht Binnendieze!

2. De Binnendieze

Wil je Den Bosch van een andere kant leren kennen, maak dan een vaartocht over de Binnendieze. De Binnendieze is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van Den Bosch. Stap in een rondvaartboot en luister naar de schippergids die je boeiende verhalen vertelt over de geschiedenis van de stad. Je vaart langs leuke bezienswaardigheden Den Bosch zoals het Stadhuis, waar pasgetrouwde bruidsparen letterlijk in het huwelijksbootje stappen. 


Wil je het nóg leuker maken? Combineer dan een vaartocht over de Binnendieze met onze activiteiten. Kies je voor Escape room - Vaartocht Binnendieze, Vaartocht Binnendieze - Bossche bollen workshop of ga je helemaal all-in met Vaartocht Binnendieze - Lunch - Brierproeverij - Tapcursus? De keuze is reuze!


3. De Bossche bol

De Bossche bol bestaat uit heerlijk soezendeeg gevuld met slagroom en is omhuld met een dikke laag chocolade. Overal in Den Bosch zie je de Bossche bol op de kaart staan. Volgens de Bosschenaren zelf eet je de lekkerste Bossche bollen bij bakker Jan de Groot: zoals het hoort, want met mes en vork een Bossche bol eten is echt not done


Altijd al eens je eigen Bossche bol willen maken? Kijk dan naar de mogelijkheden voor onze workshop Bossche bollen workshop. Deze workshop bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt je kennis over de Bossche bol getest tijdens een quiz en daarna is het tijd om met het originele recept zelf de keuken in te duiken!4. De Paleisbrug

Een van de bekendste architectonische bezienswaardigheden Den Bosch is de Paleisbrug. Deze brug is ontworpen om het historische centrum van de stad en de Spoorzone van Den Bosch te verbinden. De Paleisbrug is een park en voetgangersbrug in één en is 250 meter lang en 10 meter breed. Wist je bovendien dat de Paleisbrug na de High Line in Manhattan de tweede parkbrug ter wereld is?5. Bolwerk Sint Jan

Er zijn zoveel bezienswaardigheden omgeving Den Bosch te vinden en het Bolwerk Sint Jan behoort hier ook toe. Het bolwerk Sint Jan aan de Stadsdommel was een van de belangrijke toegangen tot de historische stad. Eind 1800 werd het bouwwerk gesloopt om het water van de Dommel sneller af te kunnen voeren. 


Tegenwoordig wordt hier een archeologische schat verborgen: de Archeocrypte. Loop achter de oude stadsmuur en je ziet in de Archeocrypte delen van het toenmalige straatwerk, muurresten en een beerput. Tip: volg een rondleiding met een gids en je ontdekt alles over de rijke geschiedenis van het Bolwerk Sint Jan.6. De Brabanthallen

Wellicht reken je dit niet meteen tot een van de bezienswaardigheden Den Bosch, maar de Brabanthallen zijn ontzettend bekend. Dit is een van de grootste evenementenlocaties waar jaarlijks beurzen, concerten, congressen en andere grootschalige bijeenkomsten worden gehouden. De Brabanthallen Den Bosch is na de RAI Amsterdam en de Jaarbeurs in Utrecht het derde grootste evenementencomplex van Nederland.
7. Uilenburg

Uilenburg wordt gezien als een van de mooiste plekjes in Den Bosch. Eerst was deze wijk een volksbuurt bij een van de havens van Den Bosch. Na de renovatie in de jaren ‘70 werd het met smalle autovrije straatjes betegeld met kinderkopjes, historische panden en de Binnendieze, een van de meest pittoreske delen van de Brabantse hoofdstad. Tegenwoordig vind je hier gezellige terrassen, bars en restaurants en een aantal antiekwinkeltjes.


8. Stadhuis

Doe je een tour langs de leukste bezienswaardigheden Den Bosch, sla dan het Stadhuis niet over. Dit gebouw bestaat uit drie samengevoegde particuliere woonhuizen uit respectievelijk 1366, 1481 en 1599. Bij de grote verbouwing in 1670 werd de klassieke zandstenen voorgevel opgetrokken naar een ontwerp van architect Pieter van den Minne met toevoegingen van kunstenaar Peter van Gogh. 


Tegenwoordig is het Stadhuis te bezoeken en je aanschouwt hier een rijk interieur met 17e-eeuws goudleerbehang, 18e-eeuwse schouwen, lambriseringen en wandtapijten. Vergeet ook niet de allegorische muurschilderingen van Antoon Derkinderen te bewonderen.  9. De Markt

In Den bosch is de Markt niet te missen. Een bezienswaardigheid Den Bosch die de Markt domineert is het standbeeld van Jeroen Bosch, ontworpen door beeldhouwer August Falise. De Markt heeft bovendien een interessante geschiedenis die terugvoert naar de 14e eeuw. De Markt heeft altijd een sociale en economische functie gekend. De Meierij en andere handelslieden uit verre streken dreven hier handel. Tot de dag van vandaag dient de Bossche Markt nog steeds als handels- en ontmoetingsplaats. Ook worden er vaak evenementen gehouden. 

10. Bastionder

Het Bastionder is een van de bezienswaardigheden omgeving Den Bosch en is gevestigd in Bastion Oranje, dat in 1634 als onderdeel van de Bossche vestingwerken werd gebouwd. 

Volg een rondleiding door dit ondergrondse informatiecentrum en je krijgt uitleg over de krijgsgeschiedenis van Den Bosch en over de vestingwerken. 


Je ziet 500 jaar oude stadsmuren met schietgaten en krijgt een bewonderenswaardig uitzicht over het natuurgebied Bossche Broek. Met mooi weer kun je hier overigens lekker uitrusten. In het voorjaar staan in het bijbehorende stadsparkje duizenden krokussen in bloei en in de zomer is het onder de monumentale bomen prima toeven tijdens een picknick.


11. De Tramkade

De Tramkade wordt gerekend tot een van de meest leuke bezienswaardigheden Den Bosch en dat is niet voor niets. Wandel door dit voormalige terrein van Mengvoederfabriek De Heus vol met markante silo’s en industriële gebouwen, dat tegenwoordig is uitgegroeid tot een culturele hub. Op het terrein staan drie hoofdgebouwen met elk hun eigen invulling:

  • De Mengfabriek: voor lekker lunchen aan het water
  • De Kaaihallen: vooral voor evenementen
  • Het Werkwarenhuis: knusse plek om te werken, eten, drinken of gewoon lekker te hangen
12. Het Museumkwartier

In het Museumkwartier ‘s-Hertogenbosch zijn twee musea gevestigd: het Noordbrabants Museum en het Design Museum Den Bosch. Samen vormen deze musea een van de grootste culturele attracties van Nederland. Je vindt hier cultuur, historie, kunst en design.
13. De Moriaan

Een van de meest trotse bezienswaardigheden Den Bosch is de Moriaan. Dit oudste bakstenen woonhuis van Nederland stamt uit de 13e eeuw. Bekijk het gebouw eens van buiten en ga daarna naar binnen waar het bezoekerscentrum Visit Den Bosch is gevestigd. 14. Zwanenbroedershuis

Het Zwanenbroedershuis is een bezienswaardigheid Den Bosch waar de leden van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap elkaar nog steeds ontmoeten. Vandaag de dag is het Zwanenbroedershuis een museum met een expositie van voorwerpen uit de 16e en 17e eeuw zoals handgeschreven koorboeken, neogotische kasten en kannen die onder andere zijn gebruikt door Willem van Oranje.  
15. Zoete Lieve Gerritje

Zoete Lieve Gerritje is de hoofdpersoon van het volksliedje “Dat gaat naar Den Bosch toe”. Het is een bekende Brabander met een eigen standbeeld en zowel een kleuterschool, kinderdagverblijf en sportclub zijn hiernaar vernoemd. In 1958 werd er dankzij een inzameling onder de burgerij een standbeeld van zoete Lieve Gerritje onthuld, dat nog steeds is te bewonderen op de hoek van de Lepelstraat en de Korenbrugstraat, op een verlaagd plateau naast de Binnendieze. Het stelt een zingend vrouwtje met naast haar een haan voor.16. Jheronimus Bosch Art Center

Een van de artistieke leuke bezienswaardigheden Den Bosch is het Jheronimus Bosch Art Center. In deze oude kerk hangt een unieke collectie van de kunstschilder Jheronimus Bosch. Wandel naar de kelder met 15e-eeuws atelier en bekijk de film over de middeleeuwse schilder. Reproducties van alle schilderijen van Jheronimus Bosch vind je in de galeriekamers in de toren. Ook kun je boven genieten van het bijzondere uitzicht over Den Bosch.
17. Paleiskwartier

Het Paleiskwartier ligt aan de westkant van het Centraal Station van Den Bosch. Je vindt hier niet typische bezienswaardigheden Den Bosch, maar de moderne stadswijk biedt volop bouwkundige hoogstandjes. De naam van de wijk verwijst naar het Paleis van Justitie en vooral typerend zijn de architectonische wooncomplexen, het comfort en de centrale waterpartij.


18. Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

Per 1 juni 2018 heet het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch Design Museum Den Bosch. Deze bezienswaardigheid Den Bosch combineert een unieke collectie keramiek en sieraden met tentoonstellingen over hedendaagse kunst en design. 


Het museum is vooral geïnteresseerd in het culturele debat over design en in de rol die design speelt in de samenleving. In de drie tentoonstellingsruimten organiseert het museum 8 tot 10 voorstellingen en presentaties die ondersteund worden door lezingen, discussiebijeenkomsten en filmvoorstellingen.


19. Kasteel Ammersoyen

Nog een die behoort tot de bezienswaardigheden omgeving Den Bosch is Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden, op ongeveer een kwartiertje rijden van de Brabantse hoofdstad. Dit middeleeuwse kasteel stamt uit rond 1300 en heeft vier torens, een imposante ridderzaal en een gracht. 


Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om zich te kunnen verdedigen tegen de vijand. De dikke muren boden bescherming tegen aanvallen. Volg een rondleiding door Kasteel Ammersoyen en je komt alles te weten over de geschiedenis van deze indrukwekkende burcht. Je ziet onder andere de ridderzaal, de wapenkamer en natuurlijk de ronde torens.


20. Nationaal Carnavalsmuseum of ‘Oeteldonks Gemintemuzejum’

Wie carnaval Den Bosch zegt, zegt Oeteldonk. Dit Oeteldonks Gemintemuzejum is dan ook een van de belangrijke bezienswaardigheden Den Bosch. Het Nationaal Carnavalsmuseum is gevestigd op de plek van het voormalige poortgebouw van het middeleeuwse Zusters van orthenklooster. 


Je komt hier alles te weten over de rijke historie van het nationale, internationale en natuurlijk het Oeteldonkse carnaval. Bewonder de vaste collectie van allerlei maskers, kleding, wapens en schildjes. Volg een rondleiding en de gastvrouw- of heer vertelt je op geheel eigen wijze alles over de geschiedenis en bijzonderheden van het carnaval.

Den Bosch uniek bewonderen

Enthousiast geworden over de bezienswaardigheden Den Bosch? Je kunt natuurlijk een dagje Den Bosch doen en al lopend of met het openbaar vervoer alle bezienswaardigheden aandoen. Maar wat dacht je ervan om alle leuke bezienswaardigheden Den Bosch op een unieke manier te ontdekken? Wij geven je een aantal tips.


Fietsspeurtocht Den Bosch

Volg bijvoorbeeld de Fietsspeurtocht in Den Bosch. In groepjes van 5 tot 6 personen gaan jullie op eigen gelegenheid met de fiets op pad. Je krijgt een kaart mee met vragen en beantwoorden je deze juist, dan worden jullie beloond met een prachtige route langs de bezienswaardigheden Den Bosch.


Stepspeurtocht of kroegentocht Den Bosch

Hetzelfde idee als de fietsspeurtocht, maar dan op de step: De Stepspeurtocht in Den Bosch waarmee je langs de bijzonderste plekjes van de Brabantse hoofdstad komt. Overigens kun je ook kiezen voor de Step-kroegentocht. Jullie reizen dan per step naar 4 cafés van den Bosch, waar jullie in teams spellen tegen elkaar spelen. Natuurlijk onder het genot van een lekker drankje.


Wandelspeurtocht Den Bosch

Wil je het wat rustiger aan doen om de bezienswaardigheden omgeving Den Bosch te ontdekken? Kies dan voor de Wandelspeurtocht in Den Bosch. Beantwoord al lopend de juiste vragen en je krijgt het mooiste van Den Bosch te zien.


Solex rijden Den Bosch

Geschikt voor jong en oud: Solex rijden in Den Bosch. Jullie rijden onder andere langs eeuwenoude stadswallen, het natuurgebied De Bossche Broek en het dorpje Cromvoirt. Onderweg heb je genoeg tijd om te genieten van de fantastische uitzichten.


Ook alle bezienswaardigheden Den Bosch ontdekken op een unieke manier? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Binnen 24 uur voorzien we je van een passende offerte.

Nieuwsbrief


Blijf maandelijks op de hoogte van onze aanbiedingen & acties

Zo beoordelen klanten ons

9.0
Ludieke stadswandeling - Sherlock Citygame
"We hebben ontzettend leuke middag gehad, heel veel gelachen bij de stadswandeling. vervolgens heerlijk gedineerd in 1 van de restaurants die we als tip hadden gekregen. "
Mijn planning
Je planning is nog niet gevuld, maar je bent slechts enkele stappen verwijderd van een leuk uitje.

Bekijk onze uitjes