De geschiedenis van Den Bosch

Geschiedenis Den Bosch

Den Bosch heeft een historische binnenstad met een rijke historie en prachtige stadsmuren. De stad kende eeuwen geleden al een bloeiend economisch en cultureel leven. We vertellen je graag in grote lijnen over de geschiedenis van 's Hertogenbosch en over hoe de stad ontstond.

Alles over de historie van de stad 's-Hertogenbosch

De vroegste vermelding in documenten is uit 1196. In die tijd was het nog niet gebruikelijk dergelijke rechten vaste te leggen, maar vanwege zijn karakter als vestingstad kreeg de stad vrijwel meteen stadsrechten. Veel andere steden in de Nederlanden namen het Bossche geschreven stadsrecht als voorbeeld.


De stad 's-Hertogenbosch ligt midden in de provincie Noord-Brabant en moest uitgroeien tot een militair steunpunt, die van de Maas een verdedigbare noordgrens zou kunnen maken. De resten van de eerste vestingmuur, die een gebied omwalde dat niet veel groter was dan de directe omgeving van de markt, is tot op heden nog zichtbaar. De waterpoort waar de Dieze het stadje binnenkwam vormt het grootste restant, maar ook van de Leuvense Poort zijn nog steeds resten te zien. De stad groeide zo snel, dat in 1318 een nieuwe ommuring om de Aa en de Dommel gebouwd werd.

Het ontstaan van Den Bosch

De ontdekking kan worden toegeschreven aan Hertog Hendrik I van Brabant. Hij speelde een cruciale rol in het ontstaan van Den Bosch. Ook Frederik Hendrik speelde een belangrijke rol.


In 1629 verlegde Frederik Hendrik, de broer van prins Maurits, de lopen van de Aa en de Dommel tot ver rond de stad en wierp zo een verschanste dubbele ringdijk op en legde de zo ontstane polder met honderden paardenmolens droog. Na ruim drie maanden beleg zag de stad zich gedwongen te capituleren.


In 1810 voegde Napoleon alle gebieden ten zuiden van de Waal bij het Franse keizerrijk als begin van een totale annexatie van het koninkrijk Holland. 's Hertogenbosch werd de hoofdstad van het departement Monden van de Rijn.


Wanneer is Den Bosch ontstaan?

Den Bosch is gesticht door Hertog Hendrik I van Brabant. In het jaar 1185 bouwde hij een fort waar de rivieren de Dommel en de Aa samenvloeiden en naar het noorden stroomden. Deze plaats bood gunstige mogelijkheden voor handel en verdediging. Het fort groeide al snel uit tot een nederzetting en ontwikkelde zich tot een bloeiende stad.

Geschiedenis Den Bosch
Bossche bol Den Bosch

Waar staat 's-Hertogenbosch bekend om?

Allereerst staat Den Bosch bekend om zijn rijke historie, die teruggaat tot de middeleeuwen. Daarnaast staat Den Bosch bekend om zijn gastvrijheid en gezelligheid. Bovendien is Den Bosch bekend vanwege zijn culinaire specialiteiten, zoals de beroemde Bossche bol.


Is 's-Hertogenbosch vroeger groter geweest dan Eindhoven?

Hoewel Eindhoven tegenwoordig groter is, was Den Bosch in het verleden groter en machtiger. Den Bosch was een belangrijk handelscentrum en een van de belangrijkste steden in het hertogdom Brabant.

Hoe zijn de grachten ontstaan?

De grachten van Den Bosch werden gegraven als vestingwerken. Tot die tijd werd de stad beschermd door een aarden wal met palissaden. In 1203 werd het toen nog slecht beschermde plaatsje vanuit Heusden door een gezamenlijke expeditie van Gelre en Holland platgebrand.


Den Bosch werd na Leuven, Brussel en Antwerpen de vierde stad en de vierde hoofdstad van het hertogdom Brabant en bestuurde de meierij, het gebied van het oostelijke deel van de huidige provincie Noord Brabant. De stad was op Utrecht na de grootste stad in het huidige Nederland.


Wanneer zijn de grachten gegraven in 's-Hertogenbosch?

De vestingwerken begonnen in de 12e eeuw. Het duurde meerdere eeuwen voordat deze klaar waren. In die tijd was het graven van grachten een arbeidsintensief karwei, dat met de hand moest worden uitgevoerd.

Grachten Den Bosch

Wanneer zijn de grachten in Den Bosch ontstaan?

De grachten in Den Bosch zijn in de 12e en 13e eeuw ontstaan. De oudste gracht van Den Bosch is de Binnendieze, een uniek stelsel van waterwegen en kanalen die door de historische binnenstad kronkelen. De Binnendieze biedt tegenwoordig een prachtige en sfeervolle manier om de stad vanaf het water te verkennen.

Geschiedenis Uilenburg 's-Hertogenbosch

Het inwoners geschiedenis van Den Bosch

De inwoners van 's Hertogenbosch worden ook wel 'Bosschenaren' genoemd. Zij staan bekend om hun trots op de stad en om hun bourgondische gastvrijheid.


's Hertogenbosch is door de eeuwen heen gestaag gegroeid. In de 14e eeuw waren er ongeveer 2.000 inwoners en tegen het einde van de 19e eeuw ruim 20.000. Tegenwoordig telt Den Bosch meer dan 150.000 inwoners.


Hoe en wanneer zijn de wijken in Den Bosch ontstaan?

De wijken in Den Bosch hebben zich steeds ontwikkeld. Naarmate de stad groeide, werden er nieuwe wijken aan de stad toegevoegd, zoals de Vughterpoort, Muntel, Orthen, en het Paleiskwartier. Tegenwoordig bestaat Den Bosch uit meer dan 40 wijken, die samen zorgen voor een gevarieerd en levendig karakter.


De oudste wijk van Den Bosch is Uilenburg, gelegen in het historische centrum. Deze wijk vormt het hart van de stad en herbergt vele historische gebouwen, smalle straatjes en gezellige pleinen.

Wat hoort er allemaal bij de gemeente 's-Hertogenbosch en sinds wanneer?

De gemeente 's-Hertogenbosch omvat niet alleen de stad zelf, maar strekt zich ook uit over omliggende dorpen en gebieden. In de loop der tijd zijn er dorpen en buurtschappen aan de gemeente toegevoegd, zoals Engelen, Bokhoven, Empel, Rosmalen, Nuland, Vinkel en meer. De combinatie van stad en dorpen maakt de gemeente tot een unieke plek waar stadse dynamiek en landelijke charme samenkomen.


Wanneer werd Den Bosch de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant?

Den Bosch werd officieel benoemd tot hoofdstad van de provincie Noord-Brabant in het jaar 1815. Na de Franse tijd werd Nederland opnieuw ingedeeld en ontstonden de provincies zoals we die vandaag kennen.


Waarom is de Den Bosch de Brabantse hoofdstad?

Den Bosch werd gekozen als hoofdstad van Noord-Brabant vanwege zijn strategische ligging, historische betekenis en economische welvaart. Sindsdien is Den Bosch het bestuurlijke en culturele centrum van de provincie geworden.


Waarom heeft de stad Den Bosch 2 namen?

Den Bosch staat ook bekend onder de naam 's-Hertogenbosch. Dit is een historische variant van de stadsnaam, die nog steeds in officiële documenten wordt gebruikt. De naam 's-Hertogenbosch benadrukt de verbondenheid met het hertogdom Brabant.

Geschiedenis Den Bosch
Verkeer Den Bosch vroeger

Hoe en wanneer zijn alle wegen in en rondom Den Bosch ontstaan?

De wegen in en rondom Den Bosch zijn in de loop der eeuwen organisch ontstaan om de stad te verbinden met andere plaatsen. Deze wegen hebben een belangrijke rol gespeeld in de groei en ontwikkeling van Den Bosch, en dragen bij aan de bereikbaarheid en mobiliteit van de regio.


Welke weg is het oudst in Den Bosch?

De oudste weg in Den Bosch is de legendarische Hinthamerstraat, die zijn oorsprong heeft in de middeleeuwen. Deze straat is al eeuwenlang een belangrijke verkeersader en heeft een rijke historie die teruggaat tot de vroege ontwikkeling van de stad.


Hoe is de geschiedenis van het verkeer in Den Bosch

Het verkeer heeft door de jaren heen verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. Van paard en wagen tot moderne auto's en openbaar vervoer, de stad heeft zich aangepast en is met zijn tijd meegegaan.

De geschiedenis van de gemeente 's-Hertogenbosch

De geschiedenis van de gemeente 's-Hertogenbosch gaat terug tot de middeleeuwen. Sinds de oprichting van de gemeente heeft 's-Hertogenbosch verschillende burgemeesters gekend die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad.


Enkele opmerkelijke burgemeesters door de jaren heen zijn onder andere Jan Loeff (1851-1887), Frans van Lanschot (1887-1903), en Ton Rombouts (1996-2017), die allemaal hebben bijgedragen aan de groei en bloei van 's-Hertogenbosch.


Geschiedenis van de economie in Den Bosch

De economie van 's Hertogenbosch heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld van een handelscentrum tot een moderne stad met diverse sectoren. De stad vormde eeuwenlang een economische slagader van de regio en heeft een bloeiende handelstraditie. Tegenwoordig is de stad 's Hertogenbosch bekend om zijn dienstensector, technologiebedrijven en creatieve industrie.

Economie Den Bosch

De geschiedenis van bekende bezienswaardigheden in Den Bosch

Den Bosch heeft talrijke bezienswaardigheden die de rijke geschiedenis van de stad weerspiegelen. Van de oude stadsmuren tot het Stadhuis, de Sint-Janskathedraal en andere gebouwen die een belangrijk steunpunt vormden in de geschiedenis van de stad.

De Binnendieze

De Binnendieze is een uniek stelsel van historische grachten en ondergrondse waterstromen. Het bestaat uit allerlei natuurlijke stroompjes van de Dieze, waarop je tegenwoordige prachtige rondvaarten kunt maken.

Sint-Janskathedraal

Rond 1210 werd er begonnen aan de bouw van een kerkje in romaanse stijl. Tegenwoordig staat er een prachtige kathedraal die dateert uit de 14e eeuw en bekend staat als hoogtepunt van de Brabantse gotiek.

Het Stadhuis

Het Stadhuis is een indrukwekkend historisch gebouw in het centrum van de stad, met een rijke architecturale en politieke betekenis.

De Bossche Markt

In de zestiende eeuw raakte Den Bosch betrokken in de Tachtigjarige Oorlog, wat leidde tot een hevig gevecht tussen katholieken en protestanten op de Bossche Markt. Tegenwoordig is dit plein het bruisend hart van het huidige centrum.

De Tramkade

De Tramkade is een voormalige industriële locatie, die is omgebouwd tot een creatieve hotspot met trendy restaurants, kunstgaleries en culturele evenementen.

Jheronimus Bosch Art Center

Het Jheronimus Bosch Art Center is een museum gewijd aan de beroemde Nederlandse kunstenaar Jheronimus Bosch, met een uitgebreide collectie van zijn werken. Deze kunstenaar kom je nog op veel verschillende plekken van de stad tegen.

Jheronimus Bosch Art Center
Tramkade Den Bosch
Bossche Markt Den Bosch

De geschiedenis van 's Hertogenbosch ontdekken?

De geschiedenis van 's-Hertogenbosch ontdekken is een boeiende reis. Bezoek de imposante Sint-Janskathedraal, bekijk de resten van de Leuvense poort, verken de middeleeuwse binnenstad met historische gebouwen zoals het Stadhuis, bewonder de oude stadsmuren en geniet van een boottocht over de Binnendieze voor een uniek perspectief op de stad en om te weten te komen hoe het er in vroegere tijden aan toe ging in deze bruisende stad. Of klik hier om te kijken wat er nog meer te doen is in 's-Hertogenbosch.

Nieuwsbrief


Blijf maandelijks op de hoogte van onze aanbiedingen & acties

Zo beoordelen klanten ons

9.0
Vaartocht Binnendieze - Bossche bollen workshop
"we echt een top dag gehad, we hadden ook super weer, het varen was daar door erg gezellig lekker buiten boven , de tocht zelf niet heel bijzonder . Bossche bol maken was super wat hebben we gelachen en een super vrolijk team daar. tijd voor je zelf waren we erg blij mee. het eten bij het groot genoegen was ook erg lekker alleen bij de kip saté was de saté saus erg weinig "
Mijn planning
Je planning is nog niet gevuld, maar je bent slechts enkele stappen verwijderd van een leuk uitje.

Bekijk onze uitjes